Rooibos

Rooibos træet vokser på et begrænset område på de sandede sletter ved Cederberg i Kapregionen. Stedet er Sydafrika. Planten som i sin soltørrede og fermenterede form er blevet verdenskendt som en mild og aromafyldt the, vokser på en sur, næringsfattig jord med

page1image31405472 page1image20931776 page1image31397776

Man har prøvet at dyrke den andre steder men uden videre held. Planten har et kraftigt og dybtgående rodnet. Den er af natur et træ, men for at gøre det lettere at plukke fra, beskærer man træet til en kraftig, forgrenet busk, ca. 2 m høj og 1,5 m bred. De små nålelignende kviste på træet bliver plukket en gang årligt i de varme sommermåneder. Bladene er grønne og den røde farve vi kender fra Rooibos theen fremkommer først efter fermenteringen (gæringsprocessen).

Rooibos er hollandsk og betyder ”rød busk”. Dens latinske navn er Aspalathus linearis. Det aktive indholdsstof i Rooibos er flavonoiden aspelathin. Øvrige indholdsstoffer er: Notofagin. Koffeinsyre. Chrysoeriol. Quercetin. Isoquercitrin. Orientin. Isoorientin. Luteolin. Vetexin. Isovitexin. Rutin. Flavonoider. Polyfenoler. Samtidigt indeholder den 37 mineraler og antioxidanter. Det skrives, at grøn Rooibos indeholder 10 gange flere antioxidanter end rød Rooibos. Det vil sige, at den ufermenterede plante, der bruges i cremer og lignende virker langt stærkere end den behandlede plante i rød form.

Med sit enorme indhold af antioxidanter og flavonoider er Rooibos blevet populær for sine anti- inflammatoriske og antiallergiske egenskaber. Egenskaber som bliver brugt i hudprodukter og pilleform.
Den er kendt for sin virkning på akne, tør hud, rynker, eksem og irritabel hud. Dens høje indhold af antioxidanter giver en beskyttelse imod frie radikaler. I takt med, at vores omgivelser og vores kost bliver mere giftig og belastende for vores krop, har vi brug for et endnu større indtag af antioxidanter. De beskytter vores celler imod ødelæggende toxiner (giftstoffer) og der er en mulighed for, at de forsinker aldringsprocessen. Japanske forskere har fundet et enzym, Super Oxide Dismutase (S.O.D.) i Rooibos, en antioxidant der angriber de frie radikaler og begrænser deres ødelæggende effekt. På Forskningsuniversiteter i Sydafrika forsker man tillige i Rooibos’ forebyggende og helbredende virkning på cancer. Mange mener, at Rooibos ikke alene har anti-aging effekt, men samtidig er en kilde til sundhed. I asien kalder man den ”Long Life” tea.

Der foreligger ingen studier foretaget på mennesker. Al forskning omkring anti-ældning, cancer og vira-behandling har været foretaget på rotter.
Den bruges verden over til flere formål: Som en velsmagende the, fri for koffein og garvesyre. Som afslappende middel til at sove på. Mod hovedpine. Til mave-kramper og børnekolik. Bruges til at behandle høfeber, astma og eksem. Til styrkelse af immunforsvaret.

Ikke mindst bruges den i cremer for at nedsætte hudens aldringsproces. Med sin blødgørende virkning og sin evne til at formindske udslet og dulme irritation, er jeg sikker på, at det er en plante, vi kommer til at høre meget mere om.

Urtetørring

Skulle du få lyst til at plukke og tørre dine egne urter til for eksempel urte-te er her lidt at gå frem efter: Det er

Read More »

Urteteer

Du kan blande dine egne urte-teer alt efter behov. Brug urterne til at lave lige netop den te som du har brug for. Her er

Read More »

Svamp og candida

Lidt om candida albicans og svamp i almindelighed. Der er løbet meget vand i åen, siden vi behandlere betragtede candida albicans som et problem at

Read More »

SUPERFOOD

Så har vi fået endnu et nyt begreb. Nemlig SUPERFOOD. Fødevarer, der er supersunde og spækkede med berigende og helsefremmende indholdsstoffer. Vi har længe vidst,

Read More »

Smoothies for alle

Opskriften på en smoothie er noget, vi alle mangler. Her er opskrifter på dejlige smoothies. Smoothies for enhver smag. Smoothies for blandede smagsløg Herunder følger

Read More »

Skønhed og urter

Phytoterapeuten bruger ekstrakter eller tinkturer af planterne i deres helhed. Urter kan nemt bruges til daglig skønhedspleje. Anti-rynke-omslag: 1 dl tørret hjulkrone (blade og blomster)

Read More »

Har du spørgsmål, så skriv til mig

Kontakt information

KLIENTERNE SIGER:

GØR TANKE TIL HANDLING...

Vil du høre mere eller booke en tid, så ring eller udfyld formularen 

Følg os på Facebook