Hårpleje

Udover at blive vasket med shampoo, har håret også brug for at blive styrket, hvorved de tabte olier erstattes og elasticiteten og glansen genoprettes. Mange urter, som fx hyldeblomst og kamille, forener både rensende og styrkende egenskaber.

page1image30985472

De, som er vist i skemaet, virker godt sammen med den rensende sæbeurt i urteshampoo. Når urterne udvælges, bør man vide, at forskellige hårtyper reagerer forskelligt på dem. Tørt hår har fx godt af lægestokrosens blødgørende virkning, mens hår der er mat og livløst har bedre af urter som ambra (artemisia abrotanum), der indeholder æteriske olier, som trænger ned i hårrødderne og virker styrkende. Andre planter, der er rige på olier, som fx rosmarin og timian, er styrkende universalurter, der passer til alle hårtyper. Kamille og salvie, der har farvende egenskaber, er gode til henholdsvis lyst og mørkt hår.

HÅRTYPE FRISKE URTER TØRREDE URTER
Blond: Kamille, hyldeblomst, røllike Kamille, hyldeblomst, røllike
Mørk: Rosmarin, timian, salvie Rosmarin, salvie, henna pulver
Rød: Morgenfrueblomster
Fedtet: Lavendel, pebermynte, døvnælde, Lavendel, pebermynte, døvnælde
Tørt: Lægestokrose Lægestokrose
Mat, livløst: Brændenælde, fennikelblade, ambra, persille, rosmarin Brændenælde, ambra
Alle: Rosmarin, timian, brændenælde, rosmarin, merian, padderokkestængel og -kviste Hyldeblomst, timian, rosmarin
Mod skæl: Burresnerre, burrerod, ambra
Stimulering af hårvækst: Padderokkestængel og -kviste Ambra

OPSKRIFT PÅ BASALE UDTRÆK
Til udtrækkene kan bruges følgende mængder. Til 1⁄2 l kogende vand:
Tørrede urter
14 g til svage udtræk
28 g til normale udtræk
56 g til stærke udtræk
Friske urter
11⁄2 håndfuld til svage udtræk
3 håndfulde til normale udtræk
6 håndfulde til stærke udtræk
På grund af de kemikalier, der er tilsat det almindelige brugsvand fra hanen, er det bedst at bruge demineraliseret vand.
Det giver også udtrækkene en længere holdbarhed.
Opskrift på frisk sæbeurtshampoo
Sæbeurt indeholder saponiner, som er kemiske stoffer, der skummer, når de kommer i vand. Alle plantens dele danner et let, rensende skum, der ikke svier i øjnene eller gør håret skørt. Den kan kombineres med andre urter. Sæbeurt må ikke anvendes indvortes.

Ca. 10 stk. 15-18 cm lange sæbeurtstængler med blade
1⁄2 l vand
urter (valgt ud fra skemaet)
Stænglerne skæres i korte stykker og lægges i en emaljeret kasserolle. De knuses lidt med en træske, og vandet tilsættes. Bringes i kog, tildækkes og simrer i 15 min. mens der røres to eller tre gange. Kasserollen tages af varmen, og væsken får lov at køle af, hvorefter den sigtes og hældes på flasker til senere brug. Før shampooen bruges, tilsættes 3 spiseskefulde stærkt urte- eller blomsterudtræk. Til omgående brug tilsættes flere blandede urter (nogle få kviste af hver) eller to store håndfulde af en enkelt af urterne, mens gryden med væsken stadig er varm. Shampooen tildækkes, afkøles og filtreres. Brug hele væskemængden til én hårvask.

Shampoo af tørret sæbeurtrod

Tørret sæbeurtrod sælges af urteforhandlerne. Roden bør tilberedes på forhånd, dvs. blandingen skal koges, før urterne tilsættes. Undgå indvortes brug.
30 g tørret sæbeurtrod
Lidt over en halv liter kogende vand

30 g tørrede urter og blomster
Det kogende vand hældes over de knuste rødder, blandingen tildækkes og trækker 12 timer eller natten over. Rødder og væske hældes i en emaljeret gryde, bringes i kog, tildækkes og simrer i 15 min. Gryden tages af varmen, de tørrede urter tilsættes og henstår til afkøling. Sigtes over i en kande og bruges til én hårvask.

Urtetørring

Skulle du få lyst til at plukke og tørre dine egne urter til for eksempel urte-te er her lidt at gå frem efter: Det er

Read More »

Urteteer

Du kan blande dine egne urte-teer alt efter behov. Brug urterne til at lave lige netop den te som du har brug for. Her er

Read More »

Svamp og candida

Lidt om candida albicans og svamp i almindelighed. Der er løbet meget vand i åen, siden vi behandlere betragtede candida albicans som et problem at

Read More »

SUPERFOOD

Så har vi fået endnu et nyt begreb. Nemlig SUPERFOOD. Fødevarer, der er supersunde og spækkede med berigende og helsefremmende indholdsstoffer. Vi har længe vidst,

Read More »

Smoothies for alle

Opskriften på en smoothie er noget, vi alle mangler. Her er opskrifter på dejlige smoothies. Smoothies for enhver smag. Smoothies for blandede smagsløg Herunder følger

Read More »

Skønhed og urter

Phytoterapeuten bruger ekstrakter eller tinkturer af planterne i deres helhed. Urter kan nemt bruges til daglig skønhedspleje. Anti-rynke-omslag: 1 dl tørret hjulkrone (blade og blomster)

Read More »

Har du spørgsmål, så skriv til mig

Kontakt information

KLIENTERNE SIGER:

GØR TANKE TIL HANDLING...

Vil du høre mere eller booke en tid, så ring eller udfyld formularen 

Følg os på Facebook