Blåbær, blåbær og blåbær

Blåbær, blåbær og blåbær

En sommer på Thy egnen grundlagde min kærlighed til blåbær. Vi boede fra tidligt forår til først på sensommeren, i et hyggeligt gammelt hus midt i en meget afsides plantage. Omgivet af den skønneste og mest varierede natur, jeg har set i Danmark læste jeg til eksamen i Phytoterapi (urtemedicin).  Hvor kunne jeg på hele kloden, have befundet mig et bedre sted, at læse urtemedicin end lige netop midt i denne overflod, af overskønne vilde blomster, planter, urter og bær. Alt fulgt på tæt hold fra det det hele spirede til det stod i fuldt flor, duftende, saftigt, smukt og betagende. Mange sommermorgener startede med, at jeg i røjsere, nattøj og en kurv på armen, tog en lille tur omkring huset og plukkede friske urter til morgen teen. Røjserne som mit fysiske og psykiske værn mod de hugorme, som uvægerligt følger med i opholdet i vestjysk vild natur. På ingen tid kunne jeg samle smuk blomstrende prikket Hyperikum, lancetbladet og bredbladet Vejbred, Røllike, Gyldenris samt lidt Morgenfrue, som med lidt hjælp udefra var tilført området.

Over hele sommeren kom flere af mine venner forbi og tog del i alle lykkesaglighederne. Vi badede i Vesterhavet og købte nyfangede fisk når kutterne kom ind. I forsommeren havde vi på turene gennem skoven, fundet et stort frodigt område i nærheden af en sø. Her var alt kuperet, paradisagtigt smukt og dækket med små buske, som ved første øjekast lignede blåbærbuske. Det viste sig senere at være Mosebøllebær som meget ligner blåbær, men den blå farve på bærrene kan ikke gnides af, som det er tilfældet med blåbærrenes blå dug. Frugtkødet og frugtsaften er ret farveløs, så man bliver heller ikke blå om munden, som når man spiser rigtige blåbær. Smagen minder om blåbærs, men er slet ikke lige så lækker. De rigtige blåbær fandt vi først på heden og senere i skovbunden i en gåturs-afstand fra huset. Bærret er kugleformet, blåsort med et blå dugget overtræk. Saften fra bærret er rigtig kraftig og absolut ikke til at få af tøjet igen, så det må frarådes at plukke blåbær i hvide sommerbukser!

Jeg havde ageret praktisk i forsommeren og medbragt alt hvad jeg havde af gemte syltetøjsglas. Da bærrene var modne i juli, alt duftede af sommer, solen bagte og himlen var blå, sad vi på hug i lyngen i dagevis og plukkede blåbær. Store skåle med smukke saftige bær blev forsigtigt båret tilbage til huset hvor vi nu hev ærmerne op for at gå i køkkenet. Min nedarvede Frøken Jensens kogebog fra 1911 lå glemt i København, så alt foregik på slum.  Vi kreerede selv en opskrift på blåbærsyltetøj der smagte så godt at vi stadig mindes den. Vi bagte muffins så fulde af blåbær at de lige akkurat kunne hænge sammen. Blåbærsaft er et must når man først er i gang udi det blå og bær, så vi kogte saft i litervis. Derefter anrettede vi fade fulde af muffins på smukke fade pyntet med friske blomster. Hældte saft på gamle porcelænskander og inviterede alle vi havde lært at kende i omegnen på blåbær, blåbær og blåbær.

Blåbærsyltetøj

500 g sukker til hvert kilo bær

Skal fra ¼ citron til 1 kg bær

Ca. 1 cm. Stang kanel til 1 kg bær

1 dl vand

Bærerne skylles godt og grundigt i flere hold vand. Bær, kanel, citronskal og vand koges stille op under låg. Skummes. Når det koger tilsættes sukker og det skal nu småkoge forsigtig i 10-15 minutter. Skum syltetøjet. Det tilsættes Atamon. Afkøles og hældes på nyskoldede sylteglas. Dyp eventuelt lågene i Atamon før de monteres på glasset.

Blåbær muffins

180 g hvedemel

150 g smør

2 tsk. bagepulver

Ca. 2 dl blåbær

1 tsk. Vaniljesukker

135 g sukker

Pisk smør og sukker tykt og cremet. Pisk æggene i ét ad gangen og pisk ca. ½ minut. Mel, bagepulver og blåbær blandes og vendes forsigtigt i dejen. Fordel dejen i velsmurte muffins forme. Bages med det samme ved 200 grader i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Stilles under afkøling på en bagerist.

Blåbærsaft

1 kg bær

½ l vand

274-500 gr. Sukker

Atamon

Skyld bærerne godt og hæld dem i en stor gryde sammen med vandet. Når det koger skummes der og tilsættes sukker. Koges i ca. 15. Minutter. Saften sies fra bærerne, tilsættes Atamon og hældes på skoldede flasker.

Skal du lave en saft der skal drikkes med det samme, kan du bruge: ½ kg bær. ½ l vand. 1 dl. Sukker. Bær koges 5 minutter og tilsættes derefter sukker. Småkoges 5 minutter mere og drikkes varmt. Mums….

Blåbærsmoothie til 2 pers.

200 ml Soya mælk, havremælk, quinoa mælk eller mandelmælk

½ banan

1 tsk. Vaniljesukker (kan udelukkes)

1 dl blåbær       

Blandingen blendes i ca. 30 sek. En rigtig god ting, og indtage om morgenen til f.eks. din grød. Blåbær virker blodsukkerregulerende og sammen med gode proteiner og en solid portion grød er det med til, at stabilisere dit blodsukker for resten af dagen.                                                                                         

Lidt mere detaljeret om bærret.

Blåbær, på latin Vaccinium myrtillus, indeholder flavonoider, vitamin C, vitamin B, karotener, pektiner, frugtsyrer, jern, magnesium, mangan og krom.

Rent medicinsk har blåbær en bred virkningsflade og bruges behandlingsmæssigt derfor til flere forskellige ting.

Bærrets store indhold af Flavonoider, specielt anthocyanosider er med til at styrke kapillærernes permeabilitet og stabiliserer kollagen og kan derfor anvendes til alle sygdomme der skyldes skøre og skrøbelige kapillærer. Veneinsufficiens, åreknuder, tandkødssygdomme og forskellige blødersygdomme samt dårlig sårheling.

Verden over bruges vores lille blå ven sammen med Lutein og Zeaxanthin til at behandle forskellige øjensygdomme med. Det kan være grå stær (gerne sammen med E-vitaminer), natteblindhed, nærsynethed og degeneration af nethinden (AMD), da det også her styrker de små blodkar i øjet og fremmer stofskiftet i øjets retina. På grund af disse egenskaber er mange øjenpræparater bygget op omkring blåbær, Lutein og Zeaxanthin. Der forskes meget i Lutein som man ved har en stor virkning på øjets makula og aldersbetinget nedsat syn. Lutein er et carotenoid pigment som sammen med et andet aktivt stof, Zeaxanthin findes i forskellige grøntsager og frugter. Det fungerer som antioxidant og beskytter alle celler i øjet imod frie radikaler. Indtagelse af Lutein kan nedsætte AMD (aldersbetinget makulær degeneration) samt grå stær. Grå stær er en uklarhed der udvikler sig i øjets linse og kan forårsage et langsomt tab af synsevnen. Ved indtagelse af Lutein og Zeaxanthin er der en lavere risiko for at udvikle grå stær.

Blåbær sænker blodsukkeret og hæmmer sorbitol ophobning. På denne måde kan det reducerer risikoen for diabetes følgesygdomme, og dem er der en del af. Selve bladene fra blåbærbusken indeholder større mængder af krom og kan bruges til at regulerer blodsukkeret. Te lavet på bladene er derfor udbredt blandt folk med for højt blodsukker. Diabetikere har et højere blodindhold af frie radikaler og Anthocyanosidernes kraftige antioxidante virkning beskytter imod de iltningsskader, som angreb fra frie radikaler kan medføre.   Start dagen med lidt blåbær i din morgensmoothie og du støtter op på en god måde om dit blodsukker. Hvis du har tendens til løs mave og diarré er det nok ikke den bedste idé, at spise for mange da alle de gode fibre i bærret kan forværre situationen.

Bærrets evne til at formindske mængden af triglycerider og LDL-kolesterol i blodet, gør dem meget velegnet til folk med forhøjelse af samme. Anthocyanosiderne har også vist sig, at kunne reducere forhøjet blodtryk og beskytte mod hjertesygdomme. Efter en blodprop i hjertet kan Antocyanosiderne medvirke til at genoprette smidigheden i de små arterioler (sammen med Lutein), og dermed nedsætte omfanget af skader i hjertet.

Blåbær har været anvendt i skønhedspræparater igennem flere århundrede. Det kan give en træt hud et sundere udseende og virke forfriskende som ingrediens i almindelig fugtigheds creme. Til irritabel hud med tendens til kløe og lettere udslet kan den virke dulmende på grund af sin antiinflammatoriske effekt.

Der forskes verden over i Blåbærrets mangfoldige anvendelsesmuligheder. Herhjemme er vi så heldige at kunne tage til Jylland eller Bornholm, for selv at dyrke eventyret, gå på opdagelse i skoven og dykke ned i buskene, plukke, koge, sylte og nyde.

Birgitte Harms

Biopat

Urtetørring

Skulle du få lyst til at plukke og tørre dine egne urter til for eksempel urte-te er her lidt at gå frem efter: Det er

Read More »

Urteteer

Du kan blande dine egne urte-teer alt efter behov. Brug urterne til at lave lige netop den te som du har brug for. Her er

Read More »

Svamp og candida

Lidt om candida albicans og svamp i almindelighed. Der er løbet meget vand i åen, siden vi behandlere betragtede candida albicans som et problem at

Read More »

SUPERFOOD

Så har vi fået endnu et nyt begreb. Nemlig SUPERFOOD. Fødevarer, der er supersunde og spækkede med berigende og helsefremmende indholdsstoffer. Vi har længe vidst,

Read More »

Smoothies for alle

Opskriften på en smoothie er noget, vi alle mangler. Her er opskrifter på dejlige smoothies. Smoothies for enhver smag. Smoothies for blandede smagsløg Herunder følger

Read More »

Skønhed og urter

Phytoterapeuten bruger ekstrakter eller tinkturer af planterne i deres helhed. Urter kan nemt bruges til daglig skønhedspleje. Anti-rynke-omslag: 1 dl tørret hjulkrone (blade og blomster)

Read More »

Har du spørgsmål, så skriv til mig

Kontakt information

KLIENTERNE SIGER:

GØR TANKE TIL HANDLING...

Vil du høre mere eller booke en tid, så ring eller udfyld formularen 

Følg os på Facebook